<<< vorige week

06-10-2017 (week 40)

volgende week >>>


  KBO 65 JAAR

Een organisatie boordevol activiteiten.
Vijfenzestig jaar was ooit de leeftijd dat je met pensioen ging en je oud was. Maar dat verhaal gaat niet meer op: we gaan niet meer met pensioen en we zijn zeker niet oud met vijfenzestig. En dat laatste is wat KBO St. Lucia probeerde over te brengen op de open dag in De Geseldonk afgelopen zaterdag.

Doel van de dag was om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vereniging, laten zien dat het geen club van 'oude mensen' is. Je kunt lid worden vanaf 50 en het lidmaatschap geeft niet alleen voordelen maar ook kansen om samen met anderen dingen te doen. Niet alleen als ontspanning maar ook om wat te betekenen voor anderen en voor de omgeving. Dat wilde het KBO laten zien. En dat deden ze met veel verve. Alle clubs die het KBO kent presenteerden zich. Gymclub, koffieochtend, fietsen, schilderen, zingen en nog veel meer. Bijzonder vonden wij 'Ons Platform', een digitaal bureaublad op basis van Cubigo. Helemaal afgestemd op senioren. Klaar zijn voor de toekomst is het devies; we moeten langer zelfstandig blijven en de computer of tablet is daar een hulpmiddel bij. KBO verzorgt, bij u thuis, een cursus om er mee om te gaan. Voor die training krijgt het lid een Samsung tablet in bruikleen. En na de cursus kan het tablet voor een zacht prijsje worden overgenomen. Het lijkt ons iets om over na te denken.


  WIJKRAAD ORGANISEERDE VEILIGHEIDSAVOND

Hoe denkt een inbreker? Laat je iemand binnen die een goede babbel heeft? Zet je op facebook dat je op vakantie bent? Hoe kan de wijk zich 'wapenen' tegen criminelen?

Digibewust.
Bijna iedereen werkt met een computer of tablet. Je zoekt dingen op het internet; Google onthoudt waar je naar zoekt. Je zet dingen op Facebook. Je foto's zet je in de cloud. Je hebt contact met anderen via WhatsApp. Deze bedrijven hebben één eigenaar, en die eigenaar weet bijna alles van jou. Hij ziet je foto's (wist je trouwens dat in de algemene voorwaarden staat dat die foto's eigendom worden en gewoon gebruikt mogen worden door Google?), weet wie je vrienden zijn, wat je interesses zijn. Deze informatie, zogenaamde 'Big Data' is veel geld waard en wordt onder andere gebruikt om je te verleiden tot het doen van aankopen. Anonimiteit bestaat niet op het internet. Dus is de waarschuwing: let op welke sporen je achterlaat op het internet, heel je leven kunnen ze tegen je gebruikt worden. Belangrijk is ook een goed password, iets wat niet zo maar te raden is. Als de naam van je huisdier op Facebook staat en dat gecombineerd met je verjaardag, dan kan een internetcrimineel daar al wel mee aan de slag. En gratis is vaak te mooi om waar te zijn: bij gratis Apps ben jij het product. En gratis WiFi, daar moet je ook je bedenkingen bij hebben, je wordt constant gevolgd.

Whatsapp-groep.
In Brandevoort wordt een Whatsapp netwerk uitgerold en getest met als doel de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Het vraagt nog wat studie om de organisatie van zo'n groep op te tuigen. Met de dan opgedane kennis kan de Whatsapp-preventie over Mierlo-Hout worden uitgerold. Duidelijk was wel dat het bij een calamiteit noodzakelijk blijft 112 te bellen!

Hoe veilig is uw woning?
Hoe denkt een inbreker en welk gereedschap heeft hij nodig? Weet u dat op veel plaatsen schuurtjes open staan waar alle gereedschap voor handen inclusief een fiets om op te vluchten. Waar heeft hij een hekel aan? 1. Licht, liefst verlichting die op beweging reageert. 2. Geluid, hij werkt zachtjes, houdt niet van glasgerinkel en loopt ook niet graag over knarsend grint. 3. Tijd, gemiddeld heeft een inbreker maar 7 minuten nodig voor een inbraak. Maak het moeilijk met goede sloten. Ga eens buiten staan en denk na over de mogelijkheid om binnen te komen; staat er een ladder, of een kliko om op te klimmen? Veel tips passeerden de revue. Te veel om hier op te noemen. Teun Kuipers van de Stadswacht helpt u graag om te bekijken wat u aan inbraakpreventie kunt doen.

Babbeltrucs.
'Mag ik even binnenkomen?' daarmee begint het vaak volgens wijkagent Monique. Dat gebeurt aan uw voordeur, soms zelfs door mensen met een half politie-uniform. Maar zelfs de politie hoeft u niet binnen te laten (tenzij ze een rechterlijk bevel hebben natuurlijk). Laat niemand binnen zonder deugdelijke legitimatie. Maar het gebeurt ook bij de pinautomaat. Ze proberen u te overrompelen, af te leiden of vertrouwen te wekken. Zorg dat u niet te veel contant geld in huis heeft en zet niet te veel informatie op social media was haar advies. En als het toch gebeurt is noteer dan kenmerken: groter/kleiner dan ik, bril, snor, gespierd, dun en bel 112!
Al met al een interessante avond, goed bezocht maar meer mensen zouden dit moeten weten, ons inziens is de avond voor herhaling vatbaar!


  KOERIERSFEEST MET GEMENGDE GEVOELENS

Op 28 september werden onze trouwe Houtvonkenkoeriers in Zaal de Koning weer getrakteerd op hun jaarlijkse bedankavond. Een avond met een hapje en een drankje en dat omkleed met een mooi stukje amusement.
Dit jaar was het er echter een avond met gemengde gevoelens. Toen de 80 koeriers binnen waren nam voorzitter Henri Meeuwsen de microfoon en lichtte het besluit van het bestuur toe dat we gaan stoppen met het wijkblad. De eerste reactie was ongeloof maar al gauw genoeg kwam de berusting en het begrip betreffende deze beslissing. Ook de koeriers hadden wel in de gaten dat het de laatste jaren niet meer zo'n dikke uitgave was die ze moesten rondbrengen.

Na afloop van de woorden van de voorzitter was het de 'ondankbare' taak aan het amusement om de stemming er weer in te krijgen. Dit jaar waren dat de Carolientjes, 2 dames uit Milheeze en Ommel, die met geweldige zang en leuke sketches de zaal mee kregen. Ook werden de mensen regelmatig met prijsjes beloond als ze een vraag konden beantwoorden die door de dames werden gesteld. Zo werden er onder andere kookboeken en olifanten gewonnen door de koeriers. De oudste medewerker van Houtvonken, Chris van der Heijden, werd nogmaals koninklijk onderscheiden maar dan met een lintje van formaat.
Ondanks het feit dat dit de laatste bedankavond werd voor de koeriers was het wel een hele geslaagde en kunnen ze terugkijken op een mooie avond waarin uitgebreid stil werd gestaan bij het geweldige vrijwilligerswerk dat ze verrichten. En stil staan moesten ze ook nog even voor de fotograaf, dat kunt u hieronder zien:


Vrijwilligers Houtvonken
(klik op foto voor groter exemplaar)


  TERUG IN DE TIJD 1992 [13, SLOT]

Ging de gemeente in de fout?
Het bouwen in de 3e fase van plan Ashorst (Paltrokmolen) stuit eind 1992 op de (on)nodige problematiek. Daar werden door de gemeente 6 bouwkavels verkocht.
Deze kavels zouden geheel of gedeeltelijk vallen in de hindercirkels (ook wel milieucirkels of geurcirkels genaamd) van de agrarische bedrijven in het
aangrenzende Mierlose grondgebied van de gemeente Mierlo. Binnen een dergelijke geurcirkel, die 210 meter bedraagt, mocht niet gebouwd worden. De kopers verkeerden geruime tijd in onzekerheid en bezwaren en juridische procedures volgden.

Vanuit de gemeente trok men de meetpunten in twijfel (centrum van het bedrijf of de rand daarvan) en kleineerde men aldaar de problematiek naar 'een paar kleine metertjes'.
Uiteindelijk is alles opgelost en werkte de toekomstige 'inlijving' en aankopen van en in Brandevoort daar waarschijnlijk aan mee.

Weet u het nog?
Tussen de Burgemeester Krollaan en De Hoefkens achter onder andere de aanhangwagenfabriek van Jumbo stond een groot industrieel gebouw, een fabriekshal. Na de diverse gebruikers van dit complex, werd het complex in de begin jaren zeventig in gebruik genomen door Laura Ashly.
Het bedrijf droeg de naam van de later wereldberoemde en befaamde Britse ontwerpster. Vooral bekend door de aansprekende bloemetjesmotieven van de daar ontworpen en geproduceerde stoffen. Het bedrijf werd na een ruim aantal jaren overgenomen door Texdeco. Maar in 1992 volgde daar een reorganisatie en werden er 40 van de 113 werknemers ontslagen.

De valutacrisis in Engeland, het teveel aan medewerkers en de (te) hoge lonen leidden tot die inkrimping.

Jaar in vogelvlucht en verenigingsgids.
Het Houtse jaar 1992 passeerde in vogelvlucht, en dat zelfs over 4 pagina's, de revue. Deze jaarlijkse publicaties werden graag gelezen en gaven altijd maar weer in korte tijd een overzichtelijk beeld van het betreffende jaar. Als gids werd deze rubriek altijd maar weer gebruikt voor (WWW) Wanneer, wat en wie. Ook gaven wij in 1992 weer een handzame verenigingsgids uit waarin op 37 pagina's alle Houtse verenigingen en instellingen met vele details waren beschreven. Een handzaam boekje bij gebrek aan een toenmalige digitale omgeving.

Ook dit jaar hebben in 13 wekelijkse uitgaven van Houtvonken met u terug gekeken naar het jaar 1992. Voor velen van u een stukje herkenning, opfrissing, herinnering en mogelijk voor een aantal echt nieuws. Soms hebben wij de items afgezet tegen het gegeven hoe het nu, vijfentwintig jaar later is. Voor onze redactie is het een genoegen om dat opnieuw te beschrijven en dan komen de langdurige kennis en contacten op 't Hout, met een stukje overlevering, van al meer dan 50 jaar lang ruim aan bod.


<<< vorige week

06-10-2017 (week 40)

volgende week >>>