<<< vorige week

22-09-2017 (week 38)

volgende week >>>


  HELMATWONINGEN

2 van de 10 Duitse woningen, ook bekend als de Helmatwoningen aan de Houtse Parallelweg zijn zichtbaar opgeknapt. Een schilderbeurt heeft deze woningen, die er nog steeds uitzagen alsof er vanaf de bouw in 1920 geen verf meer aan te pas gekomen is, een fris uiterlijk gegeven.

   

Er is een nieuwe verflaag aangebracht over de met brimbetonstenen, die in de jaren 20 gemaakt zijn door de Helmondse Holle Beton Steen fabriek, en door een toenmalig in Helmond gevestigd duits ontwerpbureau getekende, gebouwde huizen. Deze woningen steken straks niet meer af tegen de nieuwbouw op het terrein van Munster dat nu ook stevig uit de grond aan het komen is.


  TERUG IN DE TIJD 1992 [11]

Vogelvereniging 't Hout 40 jaar.
Op 11 oktober 1952 werd Vogelvereniging 't Hout opgericht. Bij de viering van het 40 jarig jubileum in 1992 werd M. Romonesco als enige nog in leven zijnde oprichter gehuldigd.

Twee jaar geleden, op 24-2-2015 ging de Houtse vogelvereniging een samenwerkingsverband, een fusie , aan met vogelvereniging Mierlo.

Houtvonkjes.
Te koop: Zeer exclusieve bruidsjurk met lange sleep maat 38. Nieuwprijs ƒ 2200,- voor ƒ 1100,- Een lange nasleep van een huwelijk met zelfs 50% reductie!

J.P.H.M. 10 jaar.
In november 1992 vier het Jongerenpastoraat Mierlo-Hout haar 10 jarig bestaan. Pastor Dré Brouwers richtte in 1982 deze jongerengroep op nadat hij advies had ingewonnen bij pastor Jos Simons die al ruime ervaringen had met een jongerengroep binnen de kerk en parochie. Vele mooie acties en projecten volgden elkaar op in al die jaren. Maar nog belangrijker was de verbondenheid met kerk en geloof van opgroeiende jongeren in een sterk veranderende kerk en parochie. Maar gewijzigde inzichten binnen de kerk leidden tot het teloor gaan van deze jongerengroep.

Mijlpaal voor Houtse Woningbouwvereniging.
Juist voordat de 'de Houtse' haar 75 jarig bestaan ging vieren (1993) werd aan het eind van het jaar in 1992 de 2000e woning van deze coöperatie opgeleverd. Die woning werd gebouwd in Brouwhuis in de hoek Damhertlaan - Waterreelaan.

Op de foto vlnr. directeur Th. Verhagen, voorzitter A. Kastelijn, bos bloemen met jurk en de bewoner van de 2000e woning.
Mede op grond van de groeistadfunctie heeft ook deze woningbouwvereniging zich vanaf 1980 verder kunnen ontplooien. De Houtse Woningbouwvereniging is al vele jaren geleden gefuseerd met de Mierlose woningbouwcoöperatie Eigen Woning. De nieuwe naam werd Compaen en ze beheren nu bijna 4000 woningen.

Bouwplannen nu van start gegaan.
In deelplan 2 van Ashorst waren in november 1992 volop bouwactiviteiten te zien voor het bouwrijp maken van de grond. Het bestaande stukje Windmolenstraat werd toen doorgetrokken naar Sjef Remmenlaan/Slegersstraat. Naast de verlengde Windmolenstraat werden een aantal huizen gebouwd in de antroposofische bouwkunst ofwel organische bouwkunst. Deze manier van bouwen bestaat uit het weglaten van zoveel mogelijk horizontale en verticale lijnen.
Aan de straatnamen die genoemd zijn naar molens werden de huizen gebouwd met pleintjes en groenvoorziening. In deze 'Molenwijk' kwamen de straatnamen als Paltrokmolen, Krijtmolenpad, Korenmolen, Schorsmolenpad en Branderijmolen.

Met het bouwplan bouwde men toen tegen de grens van de buurgemeente Mierlo. Maar met Brandevoort in het vooruitzicht werd het agrarisch achterland van de gemeente Mierlo ingelijfd bij Helmond. Er was nog wel een hobbel te nemen in verband met de zogenaamde geurcirkels, de wettelijk te nemen afstand tot stallen van intensieve veehouderijen in Brandevoort.

40 jaar KBO.
Op 21 november 1992 vierde de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) haar veertig jarig bestaan.
Een druk bezochte en gezellige receptie als ook een koffietafel waren onderdelen van die viering.
Namens de gemeente was wethouder Nancy Dankers aanwezig om de felicitaties over te brengen. Maar ook vele afgevaardigden van verenigingen en andere KBO afdelingen uit de regio kwamen de jarige feliciteren.

Wordt vervolgd...


<<< vorige week

22-09-2017 (week 38)

volgende week >>>