<<< vorige week

11-08-2017 (week 32)

volgende week >>>


  EUFORIE ROND HET VOETBAL OOK DICHT BIJ HUIS

De Oranje Leeuwinnen hielden ons wekenlang bezig. Op weg naar de finale werd de ene na de andere overwinning behaald. Op zondag 6 augustus 2017 bereikte de voetbalsterren in een zinderende finale de hoogste ereplaats.
Met een 4-2 overwinning op het Deense nationale elftal werden de dames Oranje Europees Kampioen. Een geweldige prestatie welke met een terecht magnifieke huldiging op maandag in Utrecht werd afgesloten.
Maar als de dames hun finale wedstrijd spelen op zondag is in Hotel de Brug in Mierlo een voetbalelftal neergestreken uit Dubai. Hun trainer is niemand minder dan de legendarische voetballer Diego Maradonna.

Het is bekend dat Hotel de Brug jaarlijks onderdak verleent aan professionele voetbalclubs. In combinatie met de faciliteiten en aangrenzende velden van Mifano worden dan voorbereidingen getroffen en wedstrijden gespeeld voor aanvang van hun nieuwe voetbalseizoen.
Als de aanwezigheid van Maradonna met zijn voetbalteam op zondagmorgen in de media verschijnt is er voor een aantal voetbalfans en fans van Maradonna geen houden meer aan. Een van die voetbalfans en achtervolger van grote voetbalnamen is de 13 jarige Bram Kanters uit Mierlo-Hout. Hij wil koste wat kost proberen om Maradonna te ontmoeten en krijgt daarbij medewerking van zijn oma. Als ze bij de Brug aankomen zien ze hem lunchen in het restaurant. Van hier uit loopt hij gearmd met een dame omringd door security naar de lift roepend, no foto, no foto.
Als hij in de lift staat te wachten op de dichtschuivende deuren loopt Bram naar hem toe. Maradonna maakt een stap uit de lift en slaat een arm om hem heen en geeft hem zelfs een knuffel. Hij maakt dan een selfie en door anderen worden van die ontmoeting foto's genomen. Hij is vol trots en dolgelukkig nu hij 'de buit' binnen heeft.
En het is nog niet genoeg voor de voetbalspotter. Want op maandagmorgen gaat hij terug met zijn moeder. Rond 11 uur is Maradonna in de lobby met zijn team en spreekt met hen voor de taining. Bram loopt op gepaste wijze op Maradonna af en meteen wenkt Maradonna hem om op zijn schoot te komen zitten waarna zijn moeder de foto maakt.
Hoeveel geluk kun je hebben om tweemaal zo een groot voetballer te mogen ontmoeten.


  TERUG IN DE TIJD 1992 [5]

Rente op uw spaargeld.
De Centrale Volksbank, die toen op 't Hout, een klein gezellig bankkantoor 'aan huis' had in de Vissenwijk, adverteerde met een spaarrente van 8.1%. Nu 25 jaar later is de spaarrente gedaald naar 0.1%. Dat is dus 8% minder.
Hoe de ontwikkelingen op de (spaar)rente zich ontwikkelen is een grote vraag. Er worden geluiden gehoord van een lichte stijging maar ook geen rente meer dus 0% of het zelfs betalen voor de stalling van uw spaargeld bij een bank. Dus zelfs kosten voor het 'oppassen' op uw spaarcentjes.

Peer de Groenteman.
Peer Morssink opende begin januari zijn groente- en fruitspeciaalzaak in winkelcentrum 't Hout onder de naam Peer de Groenteman. In het begin verkocht hij ook bloemen en gaf aan een tweede groentezaak te gaan openen als deze zaak goed lopend was.

Om in groenten termen te blijven zei hij dat hij ging expanderen als deze zaak voldoende 'wortel' zou hebben geschoten. Wat wij nu wel weten is dat hij veel wortels heeft verkocht.
Wij wensten Peer de Groenteman toen een 'fruitige' toekomst en dat heeft hij nu al, 25 jaar, laten zien.

De Rode Rozen voor Pater Bollen.
Traditioneel wordt er tijdens de show- en zwetsavond van CV De Kluppels een Houtenaar toegezongen en in het zonnetje gezet, gevolgd door een bos rode rozen. Dit onder de melodie van '24 rozen' van Toon Hermans. De sympathieke Pater Bollen, toen al 84 jaar oud en bijna 60 jaar priester, was een geboren en getogen Houtenaar die in zijn priesterambt dan ook heel veel goed werk verrichtte.

Hij was iemand die met beide benen op de grond bleef staan in een 'wankelend' Rooms leven. Hoewel hij niet aangesteld was in de St. Lucia parochie was hij vaak te vinden om te assisteren in de weekenden of te vervangen tijdens vakantie of ziekte.
Nadat hij met emeritaat ging nam hij zijn intrek in Zorgcentrum Alphonsus en verzorgde hij de diensten in de kapel van Alphonsus.

Het verwarren van de spreektaal met de schrijftaal.
Een briefschrijver neemt de moeite om onze redactie, in een anderhalve pagina lang artikel, te wijzen op onze vouten in ons taalgebruik. De kop boven het artikel luidde: Taal hobbel of taalknobbel. De taalpurist zet de puntjes op de ' i ' en licht een aantal 'missers' in een aantal uitgaven van Houtvonken uitgebreid toe.
Maar hij zegt in zijn reactie wel veel respect te hebben voor ons werk en de inzet van vrijwilligers die met weinig middelen zich wijden aan het algemeen belang.
Onze redactie heeft de briefschrijver een stoel aangeboden om wekelijks op de redactieavond correctiewerk te komen doen als vrijwilliger.

Felle uitslaande brand.
Het fabriekscomplex van Janssen & Fritsen aan de Hoofdstraat werd in maart 1992 getroffen door een felle uitslaande brand. In de voorgaande nacht was ook al alarm geslagen voor een beginnende brand maar die was snel onder controle en veroorzaakte slechts geringe schade.
De brand was ontstaan in een hal waar zogenaamde polyplaten werden geproduceerd. Isolerende, geluiddempende en veerkrachtige platen/matten die als ondervloer werden gebruikt in gymzalen en sporthallen.

Deze brand maakte heel veel los over brandgevaarlijke bedrijfsactiviteiten in het centrum en een dichtbevolkte woonomgeving. De gemeente wilde (nog) niet meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan. Dus kon Janssen & Fritsen doorgaan met de industriŽle activiteiten in het centrum. Uit het centrum van Mierlo-Hout vertrekken naar een industrieterrein mislukte. Het voorstel om op die plaats in het centrum aan de Hoofdstraat een winkel- woongebied te ontwikkelen werd niet toegestaan. Janssen & Fritsen breidde haar activiteiten daarna binnen het complex uit met de verwerking en verlijming van de brandgevaarlijke kunststoffen met alle gevolgen van dien.
De druk vanuit de plaatselijke gemeenschap door onder andere de werkgroep leefbaarheid Mierlo-Hout, die een fors bezwaarschrift aan het college van B&W stuurde werd hiermee stevig opgevoerd.
In later jaren werd op het complex toch nog een winkelcentrum ontwikkeld.

Autosloperij moet verdwijnen.
Aan de Noord-Parallelweg was een sloopbedrijf annex autowrakkenopslag gevestigd nabij de plaats waar nu de voorstadhalte is. Maar ook tussen het centrum en de woonwijk Kroon Krollaan.

Hoewel de gemeente via een gewonnen procedure tot ontruiming kon overgaan werd daarvoor niet gekozen vanwege de extra kosten. In onderling overleg werden de vergoedingen en schadeloosstellingen overeengekomen. Een verfraaiing voor de omgeving langs het spoor, de poort waar de trein Helmond binnenkomt.

Word vervolgd...


  MIERLO-HOUT TOEN EN NU [7]

Unitas, wat vroeger het gemeenschapshuis van Mierlo-Hout was, daarna een winkel in huishoudelijke artikelen van Van Lieshout, is tegenwoordig makelaarskantoor Adriaan van den Heuvel. De oude kosterswoning is nu een accountantskantoor.


<<< vorige week

11-08-2017 (week 32)

volgende week >>>