<<< vorige week

04-08-2017 (week 31)

volgende week >>>


  LAURA ASHLEY TERREIN

Nieuwe bedrijfsruimtes.
Op het voormalige terrein van textielfabriek Laura Ashley, dat al een aantal jaren braak ligt, is men begonnen met het bouwen van verschillende soorten bebouwing.
Aan de Hoefkens heeft De Hoefkens Invest BV een tiental bedrijfshallen met een oppervlakte van 125 m2 gebouwd.

Aan de Dr. Dreeslaan zijn 2 woningen gebouwd met een daarachter gelegen bedrijfshal. En op de hoek bij de Krollaan zijn 2 woningen gebouwd.
Dit geeft een beeld van hoe dit nieuwe gebied er gaat uitzien. Met aan de Krollaanzijde woningen, langs de Dr. Dreeslaan woningen met bedrijfshallen en tenslotte aan de Hoefkens bedrijfshallen.

Hier zal het er over een jaar waarschijnlijk een stuk beter uit zijn gaan zien.
Wat er in de toekomst met het daarachter gelegen terrein aan de Mierloseweg gaat gebeuren is nog niet duidelijk.


  TERUG IN DE TIJD 1992 [4]

Op de lijst van monumenten.
De pastorie aan de Hoofstraat 157 was al sinds 1985 een gemeentelijk monument. Nu is ook in 1992 de parochiekerk officieel aangemerkt als monumentaal gebouw. Zowel de kerk als pastorie zijn de laatste tijd flink onderhanden genomen en hebben een grote opknapbeurt gehad.

Tegenstrijdigheid is wel het voldoen aan en het handhaven van het oorspronkelijk monument bij het voldoen aan geluidsisolatienormen in verband met het verkeer op de Hoofdstraat. Kort door de bocht wilde men de raampartijen van de pastorie beglazen met zogenaamde voorzetramen om te voldoen aan de geluidsisolatienormen. Dat was een niet acceptabele voorziening. Voorzetramen zijn ramen die werken als een spiegel en zijn kostbaar in onderhoud gelet op de tussenruimten. Een van de bestuursleden heeft zich vastgebeten in die zaak en het met de overheden na langdurig aandringen en protesteren tegen die plannen het voor elkaar gekregen om isolatieglas aan te brengen in de oorspronkelijke raampartijen met roede verdeling zoals die bij dat monument hoort.

Kinderkoor Mierlo-Hout.
Op 9 januari 1992 was de eerste bijeenkomst van 35 aspirant-leden voor een op te richten kinderkoor. Er werd al even een test gedaan of er ook 'geluid' uit kwam. En hoewel de Odulfusschool een plat dak heeft gingen toch al de 'pannen ' van het dak.Het op te richten koortje kwam onder leiding van het sympathieke en muzikaal echtpaar Gijs en Susan de Kort.

De nieuwe verenigingsgids is er weer.
Van 1969 tot 1984 werd zeven keer een verenigingsgids uitgegeven door Houtvonken. De 8e editie daarvan in 1988 werd een uitgave in eendrachtige samenwerking met de ondernemersvereniging.

Hiermee werden een aantal naast elkaar lopende zaken met eenzelfde doel gebundeld. Met een nuttige en prima samenwerking tussen het VOM (Voorloper van de wijkraad), Houtvonken en de OVMH werd een nieuwe gids met ruim 60 verenigingen en instellingen weer een handzame 'handwijzer'.
Het VOM vroeg om weer een gids uit te gaan geven. In februari 1992 kwam dan ook de 9e editie uit.

Toediening van de doop.
In februari 1992 werd besloten om een keuze te maken uit een gezamenlijke doop of voor een individuele doopdienst. Dit vanwege een groot aantal dopelingen en een schrijnend priestertekort. Er was voor 12000 inwoners zelfs maar n priester beschikbaar. Er wordt dan ook nog opgemerkt dat toen de parochie veel minder inwoners had hiervoor 2 priesters beschikbaar waren. Overigens wordt al jarenlang het sacrament van het doopsel door diakens gedaan.
Binnen een 'lachende' kerk past hier wel de volgende opmerking. Een pastoor die veel last van muizen had in zijn kerk vroeg aan een wijze vader van een aantal kinderen die in zijn kerk gedoopt waren, hoe hij van die muizen af kon komen.
De wijze man adviseerde hem die muizen te dopen. En waarom vroeg die pastoor aan de man.
'Wel' zei hij: 'sinds mijn kinderen gedoopt zijn , zijn ze nooit meer in de kerk geweest'.

Wonen in De Bergen 2.
De huizen in de Gebergtewijk komen in dat jaar uit en van de grond. Mooie huizen met een grote z-vormige woonkamer maar ook 3 slaapkamers en zolder en een
badkamer met ligbad en 2e toilet. Wat een luxe in die tijd voor een vraagprijs van 149.500 = 68.888,=. Nu worden die woningen daar verkocht voor prijzen rond de 230.00,= , dus ruim driemaal 'over de kop' in 25 jaar tijd.

Word vervolgd....


  MIERLO-HOUT TOEN EN NU [6]

Bij De Barrier een punt waar de Houtsestraat, de Geldropseweg en de Hoofdstraat samen komen is eigenlijk in al le jaren niet veel veranderd. De Milo is verdwenen en Woningbouw Compaen heeft die plaats ingenomen, en het soort verkeer is gemoderniseerd.


<<< vorige week

04-08-2017 (week 31)

volgende week >>>