<<< vorige week

14-07-2017 (week 28)

volgende week >>>


  ZOMERS BBQ-CONCERT

Fanfare Unitas verzorgd pleintjes concert in Apostelwijk.
Op zaterdag 8 juli vond de jaarlijkse buurtbarbecue van buurtvereniging Apostelwijk plaats. En dit jaar werd dat gecombineerd met het pleintjesconcert van Fanfare Unitas. Een mooie combinatie onder perfecte omstandigheden door de locatie, het mooie weer en de gezelligheid. Iets voor half 8 kwam Unitas marcherend naar het parkje aan de Calstraat.

Om half 8 opende de voorzitter van de 25-jarige buurtvereniging Berry Smits de avond. De fanfare onder leiding van gelegenheidsdirigent Henk van de Weijer bracht een gevarieerd programma met lichte, bekende en minder bekende nummers. Ook de slagwerkgroep van Unitas liet van zich horen en zij sloegen onder leiding van gelegenheidsinstructeur Henk van de Heuvel 2 marsen.
Ook was er een 'officieel' gedeelte waarbij Jan Crooijmans door Unitas in het zonnetje werd gezet vanwege het ontvangen van de Koninklijke Onderscheiding op 27 april. Ook werden er een tweetal leden gehuldigd die onlangs hun diploma hadden gehaald. Emma Kerkhof heeft haar A-diploma behaald op trompet en Thijs van de Velde heeft zijn A-diploma behaald met altsaxofoon. Zij ontvingen beiden hun diploma en het bijbehorende A-speldje.
Na afloop van het concert konden de muzikanten en slagwerkers aansluiten bij de buurtbewoners om te gaan nieten van een heerlijke, goed verzorgde barbecue en werd het steeds later en later.


  TERUG IN DE TIJD

Het is intussen al tientallen jaren een vast item om onder de titel 'Terug in de tijd' in de jaarlijkse zomervakantie vijfentwintig jaar terug te kijken en te verhalen over die tijd. Zeker in tijden met wat minder kopij is dit een invulling door de redactie waarvan wij weten dat die ook nog eens goed gelezen wordt. En hoewel ook in de zomermaanden er volop activiteit in de wijk is en er onderwerpen genoeg zijn die dan eens wat meer de aandacht zouden kunnen krijgen. Wij proberen hiermee Houtvonken ook in deze, welke ook wel komkommertijd genoemd wordt, aantrekkelijk te houden. En we weten uit het verleden dat hieraan bij onze lezers behoefte bestaat. In deze zomerse serie kijken we niet alleen maar terug op wat er in dat jaar gebeurde. We vullen de items ook aan met het verloop in die vijfentwintig jaar. Belichten hoe bepaalde zaken zich ontwikkelden of misschien wel uit het oog verloren gingen. Dat belichten kan ook betekenen dat we een kritisch oog laten vallen op gepasseerde ontwikkelingen. Met zeker ook een bron van herkenning en herinnering wensen wij u veel leesplezier.


  TERUG IN DE TIJD 1992 [1]

Over Houtvonken.
Houtvonken gaat de 28e jaargang in en de oplage bedraagt 4000 exemplaren per week. Met de jaargang 1991 van Houtvonken groeien we uit tot een hoogtepunt voor wat betreft het aantal pagina's. Aan het eind van het jaar blijkt het dat het zo niet verder kan. Daar zoveel redactionele stukken alsook het aanbod van verenigingen en instellingen en daarmee rekening houdend het aanbod van commerciële pagina's, is een maximum bereikt.

En het blijft groeien. Nu is het de laatste keer dat de jaarlijkse ingebonden editie nog past in één omslag. De volgende jaren is onze boekbinder gedwongen de edities in te binden in twee delen. En dat zal zo tot nu toe blijven. In dit kader moet opgemerkt worden dat zowel het aantal redactionele als commerciële pagina's de laatste jaren afneemt.

Hoeveel was je kwijt voor je rijbewijs in de jaren negentig.
Een rijles van een uur kostte omgerekend naar euro's iets rond de € 20,00. Met 40 rijlessen, het theorie-examen en het afrijden was je gemiddeld rond de € 1000,00 kwijt.

Nu komt dat gemiddeld met € 2875,00 wel even wat hoger uit. Eén rijles kost nu € 45,00. En met de bijkomende kosten zoals examens en dergelijke kom je al snel aan dat bedrag.

Overwegingen en gedachten.
Toen werden er vanuit de parochie in de rubriek 'Vanuit de pastorie' nog overwegingen bij Kerstmis en gedachten voor het nieuwe jaar uitgesproken. Vaak stichtende woorden om de mens even stil te laten staan bij de zin van het leven. Of te bemoedigen in moment van bezinning.
Pastoor van de Laar heeft het dan ook bij het begin van het jaar over een van de fundamentele levensbehoefte van elk mens, het ergens welkom zijn.
'En wanneer ben je welkom? En wanneer is een ander welkom bij ons? Er is ongetwijfeld iemand in ons leven die bij ons heel welkom is. Dat zal iemand zijn die ons gelukkig maakt, die ons liefheeft met hart en ziel, die ons alle goeds gunt, die intens blij is als het goed gaat, die blij is met ons zoals we zijn. Zo iemand laat ons dat merken op duizend en een manieren. Meestal zonder woorden. Met een oogopslag die boekdelen spreekt, met een glimlach waar je warm van wordt, met een hand op de schouder waardoor je steun voelt'.
Aldus de pastoor die dit jaar 25 jaar aan het hoofd stond van de parochie St.Lucia.
Juist deze week lazen wij in de media dat hij per 1 september ook waarnemend pastoor wordt in de Petrusparochie in Uden.

Daaronder vallen ook Boekel, Odiliapeel, Venhorst, Volkel en Zeeland. In Zeeland werd hij geboren en groeide daar op. Dat betekent ook een stukje inleveren in de Damiaanparochie want hij zal in de nieuwe parochie een aantal dagdelen per week bezig zijn en soms ook in de weekenden. Hopelijk ook voor hem een warm welkom waar hij 25 jaar geleden al over schreef.

Wordt vervolgd....


  MIERLO-HOUT TOEN EN NU [3]

Het klooster aan de Hoofdstraat is in de jaren 70 gesloopt om plaats te maken voor een toen modern bejaardenhuis. Dit is in de jaren daarna al weer enkele keren is verbouwd om met de eisen van de tijd mee te gaan.


<<< vorige week

14-07-2017 (week 28)

volgende week >>>