<<< vorige week

23-06-2017 (week 25

volgende week >>>


  HITTEGOLF

Warmte niet te koelen.
Deze week hebben we te maken met een hittegolf. Volgens het KNMI spreken we van een hittegolf als de maximum temperatuur gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen). Bovendien moet het in die vijf dagen op zeker drie dagen minstens 30 graden zijn (tropische dagen). Nu voldoet het weer deze dagen ruim aan deze voorwaarden. Iedereen probeert een plekje in de schaduw te vinden of een andere koele plek. Wat we dan in Mierlo-Hout missen is water. Een lekkere frisse fontein, of andere waterpartijen waar de temperatuur altijd enkele graden lager is. Wij wensen iedereen veel sterkte met dit warme weer, en denk maar zo: goed of slecht weer, mensen klagen.


  HERDENKINGSMONUMENT

Dinsdagmorgen, wat was het warm, werd in de Slegersstraat ter hoogte van nummer 3, naast het kerkhof een monument onthuld. Het herinnert aan 3 Engelsen die vielen op de dag dat Mierlo-Hout bevrijd werd. Omdat hun geloof niet bekend was, mochten ze niet in gewijde grond begraven worden. Ze werden begraven op een plek naast het kerkhof. Juist op die plek werd een monumentje geplaatst en een informatiebord.

Leerlingen van groep 8 van de Odulfusschool onthulden het bord met daarop de namen van de slachtoffers en een brief van de aalmoezenier aan hun ouders waarna het door pastoor Van de Laar werd ingezegend. Nadat de kinderen van groep 8 ook bloemen hadden gelegd kreeg hun 'juf' Pauline Boumans van de Stichting Herdenkingsmonument Mierlo-Hout een certificaat overhandigd voor haar inspanningen voor de totstandkoming van deze herinneringsplek.

Dit informatiebord maakt ook weer deel uit van de route Historisch Besef over Mierlo-Hout (er staan er al meer en er komen er nog meer) die gefinancierd worden door de wijkraad en Rabobank.


  ZAKENNIEUWS

Infinity Fitness.
In zes weken tijd heeft Demi van Roy van een helemaal leeg gebouw een fitness center gemaakt. Maar ze heeft ervaring, deze 24-jarige belastingadviseuse heeft een paar jaar geleden gekozen voor een carrière wissel. Intussen is dit al het derde fitness center dat zij samen met haar vriend Roby Haazen (foto), ook 24 jaar, runt. Na Someren en Asten was het tijd voor expansie richting Mierlo-Hout. Het sportcentrum aan de Hoofdstraat 123, waar hun oog op viel, stond al anderhalf jaar leeg. Het gebouw is gestript en helemaal opnieuw ingericht met nieuwe vloeren, plafonds, schilderwerk.

Een bar voor de sociale contacten en een grote tafel met stoelen voor een praatje. Verder staat het hele gebouw vol met gloednieuwe apparaten en een cross-fit zaal, een soort van apenkooi. Vanaf € 25 per maand kun je 365 dagen per jaar begeleid sporten en live groepslessen meemaken. Er wordt een trainingsschema voor je gemaakt dat afhankelijk is van je gestelde doelen. Voor wie dat wil is er op woensdag ochtend een age fit programma gericht op de wat meer gevorderde leeftijd. Yoga behoort ook tot de mogelijkheden. Als sterk punt wordt genoemd de persoonlijke benadering en contact en het 'all-in' voor één bedrag. Er kan ook fysiotherapie worden aangeboden omdat er een 'inwonende' fysiotherapeut in het gebouw huist die eventueel, naast zijn eigen ruimte, gebruik kan maken van faciliteiten van Infinity Fitness.


  40 JAAR EN NOG GROEN

Het moet in 1977 geweest zijn dat de gemeente in het Sobriëtas gebouw in de Molenstraat (waar nu de Action is) een voorlichtingsbijeenkomst belegde om de plannen uit de doeken te doen voor volkstuincomplexen. Er zouden er vier komen in Helmond, waarvan er nu nog drie over zijn. De aanwezigen konden mee loten voor een tuin in die complexen. Eén van de aanwezigen was Sjef van de Nieuwenhof.

Hij tuiniert intussen al 40 jaar bij de Houtse Akker. De Houtse Akker heette in het begin de Houtse Akkers met een s aan het eind. De bestuursleden Antoon Benders en Berry Vogels vertellen daar het volgende over: het tuincomplex is eigendom van de gemeente en de vereniging betaalt huur. Echter in het verleden verliep die huurbetaling via de Bond van Volkstuinders in Amsterdam en dat werkte kostenverhogend. Daar was moeilijk onderuit te komen tenzij er een forse boete betaald werd. Het bestuur heeft toen besloten volkstuinvereniging de Houtse Akkers te liquideren en op datzelfde moment de Houtse Akker (zonder s) op te richten. En die nieuwe vereniging was geen lid meer van de bond; de huur wordt nu rechtstreeks aan de gemeente betaald en dat scheelt een slok op een borrel. Een paar jaar geleden was er geld te verdelen door de volkstuincomplexen van de rijksoverheid. De Houtse Akker wist beslag te leggen op een groot deel van dat bedrag omdat zij een goed onderbouwde begroting had voorgelegd. Er werd een nieuw hek geplaatst, de keet uitgebreid met een gereedschaphok, waterleiding aangelegd en een wc gebouwd. Toen volkstuinen nog een mannenaangelegenheid was kon men zich nog wel 'behelpen' zonder wc, maar intussen zijn er ook veel dames actief op de tuin. Mogelijk onder invloed van de zaadjes van de grootgrutter of de trend naar biologisch. Ook mensen met een andere dan Nederlandse achtergrond tuinieren er. Dat heeft geleid tot meer exotische groenten (volgens Sjef valt je gebit uit je mond als je probeert de naam van sommige groenten uit te spreken). We zijn intussen gewend aan paprika's, pepers en knoflook en de tuinders verbouwen die dan ook. Soms lijkt het er op dat de groenten die er vroeger verbouwd werden nu vergeten groenten genoemd worden. Niet iedereen die begint heeft verstand van tuinieren, maar er is veel kennis op de tuin en die wordt gedeeld. Leuke anekdote daarover, ook weer van Sjef, de ene dag komen ze zaaien en de volgende dag komen ze al met een tas naar de tuin om te oogsten. Het jubileum wordt gevierd met een open dag op zondag 25 juni. De tuinen liggen er prachtig en u bent welkom om te komen kijken en voor degenen bij wie het gaat kriebelen: er zijn een paar tuinen beschikbaar!


<<< vorige week

23-06-2017 (week 25)

volgende week >>>