<<< vorige week

12-05-2017 (week 19)

volgende week >>>


  JUBILEUM RONDJE HELMOND KUST 'T HOUT

Met schaduwrandje, de zon brak niet door.
Het was de 15e editie van het  fietsevenement  Rondje Helmond welke volgens het gebruik op de eerste  zondag in mei en dat was dus  dit jaar op 7 mei, werd gefietst. Onze redactie was zelf actief en fietste, net als de vele Mierlo-Houtenaren die we onderweg tegen kwamen, dus ook de 43 kilometer. En dit om de sfeer te proeven en nieuws te vergaren.

En nieuws was er eigenlijk genoeg, misschien zelfs wel te veel. Een rondje Helmond dat een klein stukje door Mierlo-Hout loopt. Nabij de rotonde aan de Geldropseweg verlaat hij Brandevoort om via de Barrier en het Goor onze mooie wijk weer te verlaten. De weersomstandigheden met een temperatuur van rond de 15 graden was voor de deelnemers prima maar de zon liet zich niet zien.
Dus op de terrassen werd er snel naar jassen of truien gegrepen en ook voor de bemanning van de stempelposten was extra kleding geen overbodige luxe. In Mierlo-Hout kennen we ook al 15 jaar een start en stempelpost bij De Barrier en daar kun je dan ook altijd nuttige informatie krijgen. Daar worden aantallen geturfd en allerlei andere informatie vergaard. Altijd weer een gezellige omgeving met terras en dit jaar opgeluisterd door Omroep Helmond.
Met hun vrolijke muziek en zeker ook de interviews en het doorschakelen naar alle posten was het daar leuk vertoeven. Zo kwamen we te weten dat er intussen fietsers uit het gehele land het mooie Rondje Helmond willen fietsen. Zo troffen ze daar fietsers  uit onder andere Naaldwijk en Voorschoten maar ook bij de bewoners van omliggende gemeentes  is de route erg in trek. Deelnemers zijn ook altijd weer verrast dat de inschrijving gratis is want vaak staan ze met  de portemonnee in de hand bij de inschrijving.
En met het aantal deelnemers, althans inschrijvers, zou dit jaar wel weer eens een record behaald kunnen worden.  Voor half tien meldde zich de eerste deelnemer bij  De Barrier en al snel volgde een stroom aan inschrijvers met het gevolg dat  deelnemerskaarten en fietsvlaggetjes er snel op waren.
Tegen het einde van de dag had deze post 175 inschrijvingen. En met dit aantal weten ze daar uit ervaring dat er dan ook elders veel inschrijvingen zijn met zodoende een te verwachten record aantal; deelnemers  van boven de 1200.
In die 15 jaar was er slechts eenmaal sprake van zodanig slecht weer dat met 7 inschrijvingen Rondje Helmond werd afgelast.
Onder al die vrolijke en vriendelijke deelnemers was een van de jongste inschrijvers  de 6 jarige Nienke Roesink (foto).

Maar dit jaar kende deze jubileumronde jammerlijk ook haar schaduwkanten. Veranderingen in de route vanwege allerlei omstandigheden zoals omleidingen die niet goed of goed genoeg werden aangegeven en niet met de posten waren gecommuniceerd. Suijtkade, De  Warande/Croy, de omleiding in Stiphout  en het speuren naar de stempelpost in Dierdonk, die binnen in de snackbar was, leidde tot veel klachten en missers door (te) veel fietsers die hun tocht niet konden afmaken.
Bijzonder en zeker opvallend was dan ook dat er van de 175 inschrijvers bij De Barrier slechts 70 fietsers (40%) hun kaart hebben ingeleverd.


  PROTEST

Geen fietspad door het Coovels Bos.
Een groot spandoek langs de Europalaan maakt duidelijk dat de bewoners rond het Coovels Bos samen met een aantal belangengroepen tegen een fietspad door het Coovels Bos zijn om mensen op een veilige en snelle manier van Station 't Hout naar de Automotive Campus te geleiden. Op hun internetsite www.fietspadkrollaan.nl kunnen medestanders hun handtekening achter laten.

De werkgroep heeft het volgende als doel:
'Werkgroep Krollaan is voor het behoud van Coovels Bos en zet zich in voor de verkeersveiligheid van de Burgemeester Krollaan. Wij vinden ook dat er een veilige verbinding tussen de Automotive Campus en het Station 't Hout moet komen. Echter, het verkwisten van belastinggeld en subsidie potjes vinden wij onnodig en niet ok! Daarom zijn wij dit alternatief gestart, een alternatief met hezelfde doel echter zonder verkwisting van geld en natuurschoon. Onze bezwaren richten zich nadrukkelijk tegen het gekozen tracé en niet op het gegeven van een fiets/wandelweg op zich.'
Op een bijeenkomst met de gemeente zijn verschillende plannen ter sprake gekomen. Alleen het plan van de werkgroep Krollaan om van de Krollaan een fietsstraat te maken waar auto's te gast zijn is door de gemeente niet behandeld.
De werkgroep vind dat dit plan ook de veiligheid van de fietsers naar het Carolus College verbeterd. Zij hopen met deze handtekeningactie de gemeente alsnog op andere ideeën te brengen.


  VOORWAARTS MARS

Op maandag 8 mei werden de straten van 't Hout weer gevuld met de klanken van muziek- en tamboerkorps van Fanfare Unitas. Vele jaren waren zij niet representatief op straat omdat er geen tamboerkorps meer was bij Unitas. Vorig jaar is commissaris Ad van Os met het idee gekomen om oudtamboers te gaan benaderen. Hij was zelf in het verleden ook tamboer en zijn schoonzoon bezit alle papieren als slagwerkinstructeur dus een goede combi was geboren. Er werd enthousiast gereageerd door de oud-tamboers met als gevolg dat er afspraken gemaakt konden worden om weer te gaan repeteren. De oude (nog steeds goede) trommen werden opgepoetst en de eerste stukken werden geslagen. Het eerste optreden van het 'nieuwe' tamboerkorps was tijdens de optocht van Mierlo-Hout. En na afloop gaven de tamboers toen aan dat ze graag verder willen gaan.

Het resultaat daarvan was afgelopen maandag zichtbaar. Toen Unitas, voorafgegaan door een trotse voorzitter, een serenade ging brengen aan Piet Joosten. Onlangs onderscheiden met een KO en tevens oud lid van Unitas. Gordijnen schoven opzij, deuren gingen open en kinderen volgden de stoet toen Unitas als vanouds weer door de straten trok. Een zeer mooi gezicht.


  RABO CLUBKAS CAMPAGNE GROOT SUCCES

20 Houtse verenigingen geholpen met € 13.000.
De afgelopen weken heeft u in Houtvonken regelmatig de oproep gezien om uw stem uit te brengen tijdens de Rabo Clubkas Campagne. Wij waren één van de 147 deelnemers in Helmond en één van de 20 Houtse deelnemers en ook wij mochten op dinsdagavond 9 mei een cheque in ontvangst nemen uit handen van de wijkambasadeurs Birgitte Romenesco en Anke van der Plas. En wij willen u dan ook hartelijk danken voor al uw stemmen want deze actie heeft ons het mooie bedrag van € 1.192,31 opgeleverd en een plek in de top drie.

Ook andere Houtse verenigingen mochten mooie cheques in ontvangst nemen. De 1e en 2e plek waren weggelegd voor Scouting Mierlo-Hout met een bedrag van € 1.346,15 en RKSV Mierlo-Hout met een bedrag van € 1.376,92.


<<< vorige week

12-05-2017 (week 19)

volgende week >>>