<<< vorige week

03-03-2017 (week 09)

volgende week >>>


  CARNAVAL 2017

Daupfist.
Carnaval begin dit jaar weer echt tijdens het Daupfist van de Houtse Kluppels in hun Hoftempel de Geseldonk. Op woensdagavond waren er 18 prinsen te samen gekomen op dit jaar gedaupt carnaval te kunnen gaan vieren. De meeste prinsen werden op hun kop in een kuip met water gezet om zo gedaupt klaar te zijn voor de volgende 6 dagen carnaval. Alle haarlokken werden na de doop weer professioneel op hun plaats gebracht. Tenminste voor die prinsen waar dat nodig was. Ook werden leden van het gilde en de Kluppelwacht gedaupt. De prins van de Spekzullekes had 'geluk', hij werd met zijn achterwerk in de ton met water gezet.

Scholenbezoek.
Op vrijdag start carnaval altijd met het scholenbezoek. Gedurende de ochtend worden de Jorisschool, Odulfusschool, 't Baken en OBS 't Hout bezocht. We hebben immers niet meer basisscholen dan deze vier. Snel denken we nog even terug aan vroeger tijden toen tijdens dit evenement ook nog de 'huishoudschool' Regina Pacis, de Nazareth MAVO, de Kiekeboe en de Koperwiek bezocht werden. Toen een hele dag op pad en in de pauze een frietje bij Adelaars. Maar we dwalen af. Tijdens het scholen-bezoek van afgelopen vrijdag werden de scholen bezocht door de Klein Houtse Kluppelkes, de 'grote' Kluppels en CV 't Barrierke. En dat allemaal ondersteund door een flinke afvaardiging van Fanfare Unitas.

Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de Houtse Kluppels werden er op alle scholen ballonnen opgelaten waarbij de leerlingen allemaal hopen dat hun ballon het verst gaat komen. Na afloop van het scholenbezoek wordt inmiddels ook geheel volgens traditie afgesloten bij café De Karper, waar de inwendige mens wordt verwend met heerlijke soep en broodjes.

Optocht door Mierlo-Hout.
Zaterdagmiddag 13.00 uur was de jaarlijkse start van de carnavalsoptocht over het Hout. Dit jaar weer voorafgegaan door een lopende fanfare Unitas (de laatste jaren reden ze in een bus mee), trokken 45 wagens, grote en kleine groepen en prinsenwagens, over de Houtse Parallelweg en Hoofdstraat langs vele honderden kijkers. Tweederde van alle deelnemers kwam uit Mierlo-Hout waardoor de optocht ook nu weer een echte Mierlo-Houtse optocht was.

Kleurrijk waren de groepen en groot de wagens, wat rond de pas verlengde middenberm bij de kerk zo af en toe echt passen en meten was en het publiek een stuk naar achter moest om deze hindernis veilig te passeren.

Vooral de winnende wagen van de Gangmaokers die ten strijden trokken had hier veel moeite om verder te kunnen. Dit jaar was duidelijk dat de Kluppels hun optocht zo hadden ingedeeld dat de jongerengroepen met wagen achter in de optocht trokken. Ook de hoeveelheid geluid die zij mochten maken was duidelijk gelimiteerd. Hierdoor was de optocht voor de mensen die niet meer ieder weekend in het uitgaansleven zitten ook aangenaam.

   
 

 
   
 

 

Carnavalsmis.
Zondagochtend om 10:15 uur is het eerste moment waarop we kunnen beoordelen hoe onze prinsen uit 't Hout en Brandevoort de eerste echte carnavalsavond hebben overleefd. Zijn ze nog fris en fruitig of hebben ze de eerste tekenen van verval? De score dit jaar is dat het allemaal nog hartstikke goed gesteld is met de prinsen tijdens de carnavalsmis in onze Luciakerk. Pastoor van de Laar is weer in het 'nieuw' gestoken want voor de derde maal dit seizoen kan de geschonken, blauwe kazuivel dienst doen. Muzikaal wordt de mis opgeluisterd door het kerkkoor en Fanfare Unitas. Tijdens het voorwoord door prins Riny d'n urste staat hij stil bij de overeenkomsten tussen prins carnaval en een pastoor. De pastoor gaat daar later in de mis nog op verder tijdens het hele leuke interview wat hij heeft met prins Riny. Na afloop van de viering zijn de verenigingen en burgemeester Blanksma weer van harte welkom in het pastoraal café.

En het feest gaat door.
Zoals ieder jaar zijn zondagmiddag ook weer een heleboel deelnemers en toeschouwers uit 't Hout aanwezig bij de optocht in Helmond. In de avonden is het feestgedruis in hoftempel, tent en kroegen volop aan de gang. De nachten zijn laat en kort, de ochtenden worden door velen slapend doorgebracht, om in de middag weer aan het feesten te gaan. En ondertussen stellen wij traditiegetrouw op maandagmiddag deze uitgave van Houtvonken samen.


<<< vorige week

03-03-2017 (week 09)

volgende week >>>